Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kolhydrater kan ge hjärtinfarkt

Annons

Mättat fett är inte bra för hjärtat, men inte värst. Personer som ersätter mättat fett med dåliga kolhydrater löper ökad risk för att drabbas av hjärtinfarkt. Det framkommer i den första stora långtidsstudien om vad som händer när vi byter ut mättat fett i maten. I mer än 30 år har myndigheternas budskap varit att minska på fett i maten, och särskilt det mättade fettet, för att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Nu visar en stor dansk studie att fettets risker överskattas och är inte lika farligt som snabba kolhydrater i form av socker och vitt mjöl.

Totalt ingick 53 000 medelålders män och kvinnor i studien, som rekryterades mellan 1993 och 1997&nbspoch sedan har följts upp i snitt tolv år. Under perioden noterades 1 943 hjärtinfarkter i gruppen. Mariane Uhre Jakobsen, doktor vid Universitetssjukhuset i Århus, sammanfattar att för mycket mättat fett inte är bra men säger samtidigt att det inte är så farligt som dåliga kolhydrater.

Annons
Annons

Studieresultaten visar att de som byter ut det mättade fettet mot snabba kolhydrater, de med högt glykemiskt index (GI), ökar risken för hjärtinfarkt. För varje fem procent som energiintaget flyttar från mättat fett till snabba kolhydrater ökar risken för hjärtinfarkt med 33 procent, rapporterar forskarna bakom studien i American Journal of Clinical Nutrition.

Men detta innebär inte att det är fritt fram för ensidig storkonsumtion av mättat fett. Det är fortfarande bättre att hämta mer av sin energi från fullkorn och andra långsamma kolhydrater med lågt GI och i synnerhet att växla över till mer fleromättat fett.
– Vid en sådan jämförelse är mättat fett så farligt som man alltid sagt. Vitt franskbröd med smör är en skurk som vi äter för mycket av, säger Mariane Uhre Jakobsen, doktor vid Universitetssjukhuset i Århus, till Svenska Dagbladet.

Enligt Mariane Uhre Jakobsen fokuserar forskare och myndigheter så mycket på att varna för mättat fett att de glömt bort att utvärdera risker med alternativen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.