Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kirurgi bättre än stent vid förträngning i halsartär

Annons

Kirurgi är effektivare än behandling med stent för att minska risken för stroke och död hos patienter med förträngningar i halsartärerna. Det visas i två nya artiklar från The International Carotid Stenting Study (ICSS) i tidskrifterna Lancet och Lancet Neurology. Kirurgi är standardbehandling vid karotisstenos, förträngning i artärerna som förser hjärnan med blod, som är en av de vanligaste orsakerna till stroke. En alternativ behandlingsmetod är att vidga blodkärlen med en stent. Flera studier har jämfört de båda metoderna och hittills har ingen studie kunnat fastslå att införandet av stent är lika effektivt som kirurgi.

Totalt har 1 713 patienter med karotisstenos studerats inom ramen för ICSS. Patienterna behandlades antingen med kirurgi eller stent och följdes upp till 120 dagar efter behandlingen. Det som framkommer i studien är att patienterna med stent hade signifikant högre risk för stroke, död och behandlingsrelaterad hjärtinfarkt de 120 första dagarna efter avslutad behandling. 8,5 procents risk jämfört med 5,2 procents risk. Eftersom personalen som utförde studien visste vilken behandling som patienterna fått fanns det en viss risk för partiskhet. Därför genomfördes även en blindstudie där 231 patienter undersöktes med magnetkamera. Undersökningen visade att tre gånger så många patienter med stent hade syrebristrelaterade förändringar i hjärnan jämfört med dem som genomgått kirurgi, 50 jämfört med 17 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.