Kapillärer spottar ut skräp

Annons

De minsta blodkärlen i kroppen, de så kallade kapillärerna, har en unik metod för att göra sig av med ”skräp” i blodet som orsakar blodproppar. Det visar ny amerikansk forskning, som pekar på att kapillärerna helt enkelt spottar ut skräpet. Blodproppar kan vara farliga eftersom de kan blockera flödet av livsnödvändiga näringsämnen till hjärnan. Ny forskning visar att de små blodkärlen gör sig av med det som stoppar blodflödet genom att spotta ut det till en plats där det sedan kan tas om hand, av de celler som bryter ner restprodukter. Ulf Eriksson, professor i vaskulär biokemi vid Karolinska Institutet, tycker att den amerikanska studien är mycket intressant.
– Man har hittat en ny och spännande mekanism för hur blodkärlsväggen aktivt innesluter en liten blodpropp och i princip slänger ut blodproppen utanför blodkärlet och på så vis återställer blodflödet, säger han till Vetenskapsradion.

Det har länge varit känt hur stora blodkärl gör sig av med blockeringar av den här typen. Antingen sker det genom att blodtrycket pressar mot blockeringen tills den går sönder och spolas iväg eller genom nedbrytande molekyler – enzymer – som luckrar upp blockeringen. Denna metod sker även i de små kärlen men nu har forskarna alltså även upptäckt ett nytt tillvägagångssätt. Forskarna utförde experiment på möss och de fann att den här processen gick hälften så fort hos äldre möss. Om det fungerar på samma sätt hos människor skulle det kunna förklara hjärnsjukdomar som till exempel Alzheimer, eftersom blodflödet till hjärncellerna förhindras och hjärnan då inte kan fungera som den ska.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons