Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Implanterbar defibrillator hjälpte inte efter infarkt

Annons

Patienter som överlever en akut hjärtinfarkt har relativt sett hög risk att avlida veckorna efter infarkten. Nu har ett internationellt forskarlag undersökt om en implanterbar defibrillator, ICD, som opereras in i tidigt skede efter en hjärtinfarkt kan skydda patienterna från denna överrisk.

Totalt ingick 898 patienter från sju länder i central- och Östeuropa i studien. Deltagarna lottades till antingen implantat med ICD eller till att delta i en kontrollgrupp som enbart fick&nbspmedicinsk behandling. Inklusionskriterierna var antingen en vänsterkammarfunktion på högst 40 procent och en puls på minst 90 slag i minuten eller förekomst av takykardi under dag 5 till 31 efter infarkten. När forskarna följde upp deltagarna efter 37 månader fanns ingen skillnad i de bägge grupperna beträffande dödlighet. 116 av dem som ingick i behandlingsgruppen hade dött jämfört med 117 i kontrollgruppen. Däremot upptäckte forskarna färre fall av plötslig hjärtdöd i behandlingsgruppen, 27 jämfört med 60 i kontrollgruppen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons