Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hud kan omvandlas till hjärtmuskler

En grupp forskare har fått mogna celler att direkt byta funktion från hudceller till hjärtmuskelceller. Detta med hjälp av nio kemiska substanser.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-29

Annons

Att få celler att fylla nya funktioner bevisades av Shinya Yamanaka, som fick Nobelpriset i medicin 2012. Han upptäckte att det går att leda tillbaka mogna celler till stamcellsstadiet för att sedan utvecklas till att bli vilken cell som helst. Men i en ny studie har forskarna helt hoppat över stamcellsstadiet och fått mogna celler att direkt byta funktion. Det rapporterar Sveriges Radio.

Genom att utsätta cellerna för nio olika kemiska substanser lyckades de få hudceller att förvandlas och likna hjärtmuskelceller – som kan dra ihop sig och slå. Ett fynd som öppnar upp möjligheten att i framtiden behandla skadade hjärtmuskulaturer, orsakade av hjärtinfarkt.

Osäkert att ersätta

Det som återstår att se är om det är möjligt att verkligen ersätta kroppens egna hjärtmuskelceller med förvandlade hudceller. Osäkerheten ligger i att få muskelcellerna att slå i samma tempo som hjärtats egna. Därför fordras mer forskning.

Annons
Annons

Emellertid torde upptäckten vara intressant för läkemedelsforskningen inom hjärtvården.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.