Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högt blodtryck kopplas till minnesproblem

Annons

Det finns ett tydligt samband mellan högt blodtryck och minnessvårigheter hos äldre personer, visar en stor amerikans studie. Enligt forskarna ledde förhöjt undre blodtryck till ökade risker för problem med både minne och koncentration.

Blodtryck anges vanligtvis med två siffror, till exempel 120 över 80, och enligt den nya studien var risken betydligt högre att drabbas av koncentrationssvårigheter och minnesproblem om man hade ett högre undre blidtryck, alltså den andra siffran.

Tidigare forskning har presenterat resultat som visar att ett högt undre blodtryck kan leda till en försvagning av små blodkärl i hjärnan, vilket kan leda till små hjärnskador. Forskarna bakom denna studie, hoppas att studieresultatet ska visa på vikten av att behandla högt blodtryck.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.