Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högt blodtryck kan ge bättre prognos vid bröstsmärtor

Annons

Högt blodtryck i samband med att man kommer in till sjukhus med akuta bröstsmärtor kan leda till en betydligt minskad risk att avlida. Det framkommer i en stor svensk studie, men&nbspforskarna är överraskade över resultatet.
– För en som har sysslat med blodtryck hela sin vetenskapliga tid så är detta ett revolutionerande resultat, att man för första gången visat att det kan vara förenat med en bra prognos att ha ett riktigt högt blodtryck, säger professor Fredrik Nyström vid Linköpings Universitet, en av forskarna bakom studien.

Vanligtvis förknippas högt blodtryck som något dåligt i samband med hjärt- och kärlsjukdomar, men då handlar det om blodtryck som är uppmätt i vila. I denna studie har forskarna däremot tittat på hur blodtrycket såg ut i det ögonblick som patienterna kom in till akuten med bröstsmärtor, som är ett tydligt tecken på att en hjärtinfarkt kan vara på gång.
– Och det vi hittar då, som kändes nästan svårt att förstå först när vi började räkna på de här siffrorna, var att det första blodtrycket som tas när man läggs in på hjärtintensiven och har ont i bröstet och är rädd att man håller på att utveckla en hjärtinfarkt, då är det alltså bättre ju högre blodtryck man har, säger Fredrik Nyström.

Forskarna har följt omkring 119 000 personer och till exempel var risken att avlida inom den undersökta ettårsperioden ungefär hälften så stor om man tillhörde den fjärdedel som hade högst blodtryck, jämfört med de som hade lägst blodtryck. Fredrik Nyström och de andra forskarna bakom studien drar slutsatsen att det är ett sundhetstecken att ha högt blodtryck i en sån extrem stressituation, och behöver alltså inte ses som en riskfaktor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.