Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hög intelligens minskar risken för hjärtinfarkt

Annons

Personer med hög intelligens verkar skyddas mot att dö tidigt i hjärtinfarkt och stroke. Det visar en amerikansk studie, där forskare har följt drygt 4 000 soldater genom livet. Det är dock ännu oklart varför ett högt IQ ger ett längre liv.

I den amerikanska studien har främst 9 kända riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som till exempel högt blodtryck, fetma och rökning undersökts. Förutom dessa har forskarna även tittat på utbildningsnivå, inkomst och andra socioekonomiska faktorer som påverkar hälsan. Men när forskarna rensade&nbspbort allt det här så fanns det ändå kvar en skillnad i hälsa som hänger ihop med hur männen klarade sig på IQ-tester vid mönstring och senare i livet. IQ-resultat förklarar 23 procent av dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons
Annons

Studien ger däremot inget svar på varför hög IQ verkar ge en bättre hälsa, men den ger flera tänkbara förklaringar. Kanske människor med hög IQ har lättare att ta till sig information om hälsosamma levnadsvanor? Finn Rasmussen, som är professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet,&nbsphar själv&nbspforskat om sambandet mellan begåvning och hälsa och han&nbspmenar att en god start i livet är allra viktigast för att stärka både hjärta och hjärna. Dessutom anser han att en väl utbyggd barn- och mödrahälsovård är den viktigaste insatsen samhället kan göra.
– Det handlar om mödrahälsovård och barnhälsovård och det handlar om hur samhället försöker att öka levnadsförhållandena för de mest utsatta grupperna, säger Finn Rasmussen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons