Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hög arbetsbelastning ökar risk för hjärtsjukdomar

Annons

Stress kan vara olika farligt, och dåligt för hälsan, beroende på situation. Enligt en ny studie har forskare kommit fram till att kvinnor med hög arbetsbelastning löper 40 procent ökad risk att drabbas av allvarliga hjärtsjukdomar som en följd av stress, jämfört med sina mindre ansträngda kollegor,&nbsprapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.


Studien, som heter Women’s Health Study, omfattar totalt 17 415 kvinnor med en medelålder på 57 år, och löper över en tioårsperiod. Forskarna bakom studien kan konstatera att det finns en markant ökad risk för hjärtattack, stroke och för tidig död bland kvinnor som lever under hög stress. Olika sorters stress har dock olika effekter visar studien.

Exempelvis kunde forskarna bakom studien notera att oro över att förlora sitt jobb och osäkerhet inför arbetsuppgifter oftare leder till ökad viktuppgång och förhöjt blodtryck. Detta kan vara farligt i längden, men den stress som är framkallad av hög arbetsbelastning är farligast om man tittar på sammankopplingen till hjärtattack och stroke, skriver SVT på nätet.

– Ditt jobb kan ha både positiva och negativa effekter på din hälsa, vilket gör det viktigt att vara uppmärksam på stressen som en del i din totala hälsa, säger forskaren Michelle A. Albert, studiens senior author och läkare vid Brigham and Women's Hospital i Boston.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.