Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärtsvikt vanligare dödsorsak än cancer

Annons

Varje år dör fler svenskar till följd av hjärtsvikt än de som dör av de vanligaste formerna av cancer, som till exempel lungcancer och bröstcancer. Det konstaterar forskare i en stor undersökning från Sahlgrenska universitetssjukhuset och universitetet i Göteborg, där&nbspde studerat data från drygt en miljon sjukhuspatienter under totalt sexton års tid.

Under denna period avled nästan 200 000 svenskar i hjärtsvikt medan 130 000 dog i cancer. Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet, har lett studien.
– Hjärtsvikt är ett vanligt problem och ett viktigt problem och många människor är mycket mer rädda för cancer än för hjärtsvikt, säger Annika Rosengren och fortsätter.

Annons
Annons

– Men hjärtsvikt är också en sjukdom som förtjänar uppmärksamhet eftersom den är så pass vanlig och är förknippad med så pass hög dödlighet.

Hjärtsvikt är vanligen en följd av andra hjärt- och kärlsjukdomar.&nbspVilka i sin tur kan&nbspförebyggas genom till exempel motion och hälsosam kost. Annika Rosengren menar att det med hjälp av olika typer av behandling går att förhindra hjärtsvikt.
– Till exempel genom att behandla högt blodtryck och genom att behandla hjärtinfarkt, som är en av de vanligaste orsakerna till hjärtsvikt, avslutar Rosengren.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.