Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patienter elchockas på dödsbädden

Många får en elektrisk chock den sista dagen i livet. Inopererade hjärtstartare är ofta aktiverade även när en person ligger för döden.
Annons

Det kan vara både smärtsamt och ångestfyllt för personen om hjärtstartare försöker återuppliva patienten. 8000 svenskar har idag en hjärtstartare inopererad. Det är en dosa som känner av hjärtats rytm och tillfälligt kan ta över hjärtrytmen hos människor som har onormalt hög puls. Hjärtstartaren kan också avbryta en hjärtrusning genom att ge hjärtat en elektrisk stöt.

I en ny studie samlade forskare vid Karolinska Institutet och Danderyds sjukhus in hjärtstartare från 125 avlidna personer med hjärtstartare från hela landet. När de analyserades visade det sig att en tredjedel av patienterna fått en elektrisk chock det sista dygnet i livet. Hälften av patienterna hade hjärtstartaren aktiverad under sista timmen i livet. Eftersom rytmrubbningar är en vanlig del av dödsprocessen ska hjärtstartare avaktiveras när patienten ligger för döden, skriver Svenska dagbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.