Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärtsjukdomar vanligaste dödsorsaken


Publicerad den: 2009-07-01

Annons

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Tumörer, cancersjukdomar, är den näst vanligaste visar Socialstyrelsens nypublicerade rapport ”Dödsorsaker 2007”.
– Den största dödsorsaken i Sverige är helt klart hjärt- och kärlsjukdomar. Även om dödligheten där har gått ned väldigt kraftigt sedan till exempel slutet av 1980-talet, som vi har data från här. Sedan har vi tumörer, cancersjukdomar. Och det vi kan se är att ökningen i lungcancer för kvinnor fortsätter. Samtidigt som männens nivå sjunker. Så det är litet alarmerande, säger Charlotte Björkenstam på Socialstyrelsen, till DN.

Av de 91 820 personer som avled 2007 var 47 795 kvinnor och 44 025 män. Ungefär 42 procent av de avlidna hade hjärt- och kärlsjukdom som underliggande dödsorsak. Dödligheten i lungcancer har ökat med 77 procent för kvinnorna sedan 1990. Även dödligheten i KOL fortsätter att stiga för kvinnorna medan den sjunker för männen. Dödligheten i magsäckscancer har halverats för både kvinnor och män sedan 1990.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.