Hjärtsjukdom och höftbensbrott har samband

Annons

Personer som drabbas av hjärtsjukdom bryter ofta senare i livet höftbenet. Det visar statistiska studier av vilka sjukdomar som drabbat svenska tvillingar.
– Slutsatsen med studien är att det finns en genetisk koppling mellan hjärtkärlsjukdomar och höftfrakturer, säger Karl Michaëlsson, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som gjort studien.&nbsp

Forskarna har fått fram det genetiska sambandet genom att studera uppgifter om 32 000 tvillingpar som ingår i det svenska Tvillingregistret, som är en mycket omfattande databas med sjukdomsinformation och levnadsvanor för de flesta svenska tvillingpar. Det forskarna bland annat kom fram till var att den som drabbades av hjärtsvikt eller stroke löpte 3-5 gånger högre risk, än för de hjärtfriska, att senare i livet drabbas av en höftfraktur. Tidigare har forskare trott att detta beror på en urkalkning av skelettet eller att patienterna hade fått sämre balans och därmed faller lättare. Den nya studien som nu presenteras har genomförts på tvillingar och forskarna menar&nbspatt det finns en genetisk koppling till sambandet mellan hjärtsjukdom och höftbensbrott.
– Vi kan inte i den här studien bestämma vilka specifika gener som förklarar det här sambandet men vi går vidare med andra studier för att finna vilka gener som står för kopplingen, säger Karl Michaëlsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons