Hjärtpatienter tvingas leva med handbromsen i

Efter en hjärtinfarkt drabbas varannan person av trötthet. Kraftlösheten går inte att vila bort och förvärras om personen är orolig och stressad. Ändå finns inga strategier som kan förebygga symtomen, visar ny forskning.

Publicerad den: 2015-04-29
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

För många som har drabbats av en hjärtinfarkt väntar en vardag som präglas av trötthet, ibland så stark att den förlamar hela vardagen. Flera studier visar att tröttheten, så kallad fatigue, kan orsaka både fysiska och psykiska begränsningar, ändå uppmärksammas inte symtomet trötthet under patienternas rehabilitering. I dag finns inte heller några strategier för att minska eller förebygga symtomen, enligt ny svensk forskning.

– Mina studier visar att symtom på stress eller andfåddhet i högre grad leder till trötthet. På samma sätt försvåras återhämtningen hos patienter som isolerar sig eller fastnar i grubbel och oro, säger Ulla Fredriksson-Larsson, som arbetar på Närhälsan i Färgelanda och har en doktorandtjänst vid Högskolan Väst, i ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Dålig information till patienterna om trötthet

Hjärtinfarkt-patienterna som ingår i studien har beskrivit att de inte längre känner igen sig själva, på grund av tröttheten. De upplever en motkraft och beskriver känslan som att ”köra med handbromsen i”.

Annons
Annons

– Många är dåligt informerade om vad fatigue innebär då rekommendationer för behandling saknas. Strategierna som personerna använt för att hantera sin trötthet är inte alltid framgångsrika. Vår slutsats är att ett personcentrerat stöd, där vården utgår från personens upplevelse, skulle kunna hjälpa många, säger Ulla Fredriksson-Larsson i pressmeddelandet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons