Hjärtmedicin kan skydda mot åderförkalkning

Annons

Blodtrycksmedicinen, betablockerare, har till uppgift att dämpa pulsen men nu visar ny forskning att läkemedlet även kan förhindra åderförkalkning. Forskare bakom studien har utfört test på stressade möss och då visade sig läkemedlet ha positiva effekter, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.


Det är sedan tidigare känt att lite lagom stress kan vara nyttigt för oss men när stressen handlar om sådant som vi inte kan påverka så kan hälsan på sikt ta stryk. Negativ stress kan till exempel leda till åderförkalkning, vilket kan förklaras av att stress ger ökad puls och i och med detta så frigörs även markörer som säger att det finns en inflammation någonstans i kroppen. Det är utgångsläget för ansamling av kolesterol i blodbanorna, vilket kan bygga upp plack – åderförkalkning – som i sin tur kan orsaka kärlkramp eller hjärtinfarkt.

En grupp forskare har nu funnit att den sedan länge använda betablockerande medicinen tycks ha effekt på möss, och om detta även gäller människor så finns det en förhoppning om att det finns ett medel som åtminstone till viss del kan minska de negativa effekterna av så kallad social stress.

Forskarna är dock noga med att påpeka att det därmed inte är okej med social stress, utan de anser att det är ett av de viktigaste insatsområdena för vår hälsa, uppger Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons
Annons