Hjärtinfarkt utan hjärtstopp kan ge minnesproblem

Det är inte ovanligt att patienter som drabbats av hjärtstopp får problem med minne, koncentration och andra mentala funktioner. Men nu visar en ny studie från Lunds universitet att problem som dessa är lika vanliga hos personer som haft en hjärtinfarkt utan hjärtstopp, något som förvånar forskarna.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-09-16
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Om en blodpropp bildas i kranskärlen stoppas blodtillförseln till en del av hjärtmuskulaturen och en hjärtinfarkt kan uppstå vilket i sin tur leder till att hjärnan drabbas av syrebrist på bara några sekunder. 

Det är sedan tidigare känt att personer som får hjärtstopp kan drabbas av minnesproblem men nu visar en ny stor studie att även patienter som drabbats av infarkt utan hjärtstopp kan få problem med minnet, något som förvånar forskarna bakom studien.

- Det som var spännande, ganska oväntat och nytt var att den här gruppen patienter hade nästan lika mycket kognitiva problem som våra hjärtstoppspatienter, säger Tobias Cronberg, överläkare vid neurologen vid Skånes universitetssjukhus, till Sveriges Radios vetenskapsredaktion. 

Annons
Annons

Livsstilsfaktorer spelar in

I den nya studien deltog patienter från fem olika länder. Studien visar att det inte enbart är själva hjärtstoppet eller hjärtinfarkten i sig som leder till att hälften av alla patienter får minnes- och koncentrationssvårigheter.

Forskarna menar att riskfaktorer i den drabbades livsstil kan vara avgörande för hur dennes framtid efter infarkten eller hjärtstoppet ser ut. Tobias Cronberg menar på att eftervården därför måste se till att hjälpa patienten till en ny och bättre livsstil.

– Jag tror att det kommer att få stor betydelse hur vi följer upp patienterna och hjälper dem tillbaka till sitt vardagsliv. Att vi bygger upp rutiner och strukturer för det som vi kan använda i hela vårt land. Idag är det väldigt, väldigt ojämlikt i vilken uppföljning patienterna får, säger Tobias Cronberg till Sveriges Radios vetenskapsredaktion. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons