Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Hjärt- och kärlsjukdomar vanligaste dödsorsaken


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-03-18

Annons

Enligt en ny rapport från Socialstyrelsen ligger hjärt- och kärlsjukdomar bakom 37 procent av dödsfallen bland kvinnorna och 40 procent bland männen.

– För hjärt- och kärlsjukdomar har kvinnornas dödstal sjunkit kontinuerligt under perioden 1987 till 2009. Men det verkar nu som om den nedåtgående trenden har avstannat för kvinnorna, säger Charlotte Björkenstam som är ansvarig för dödsorsaksregistret vid Socialstyrelsen.

Annons
Annons

Enligt rapporten avled år 2009 totalt 90177 personer i Sverige men sedan 80 talet har dödligheten minskat. Den näst vanligaste dödsorsaken är tumörsjukdomar som svarar för 23 procent av dödsfallen bland kvinnorna och 27 procent bland männen.

Rapporten visar även att det finns regionala skillnader i dödsorsakerna. Till exempel är alkoholrelaterade dödsorsaker störst i Värmland och lägst i Jönköping.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons