Personer med hjärtinfarkt kan drabbas av handlingsförlamning

Vissa som får en hjärtinfarkt kan drabbas av en typ av handlingsförlamning när symtomen kommer, vilket gör att de inte söker hjälp så snabbt som de borde. Det visar en studie från Karolinska institutet.


Publicerad den: 2019-05-29
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

hjärtinfarkt-kvinna
Annons

Genom enkätsvar från 326 patienter, som behandlades för sin första eller sin andra hjärtinfarkt, upptäcktes något som tidigare varit okänt. Forskarna kunde nämligen se ett mönster bland de patienter som hade väntat i över 12 timmar med att söka hjälp. Patienterna hade nämligen drabbats av en slags handlingsförlamning, vilket gjorde dem oförmögna att söka vård snabbt.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

”Symtomen paralyserade mig”

I enkätsvaren säger vissa av patienterna så här: ”Jag tappade handlingsförmågan helt när symtomen började”, ”Jag visste inte vad jag skulle göra när jag fick mina symtom” och ”Symtomen paralyserade mig”

– Just nu vet vi inte varför vissa patienter reagerar på det här sättet. Det är eventuellt kopplat till rädsla och ångest, säger sjuksköterskan och forskaren Carolin Nymark vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande från European Society of Cardiology.

Carolin Nymark, som också är författare till studien, säger till Sveriges radio att hon gärna skulle vilja följa upp dessa fynd och titta på hur man ska kunna använda patienternas svar till deras egen nytta vid en eventuell ny hjärtinfarkt.

En annan orsak till att människor väntar länge med att söka vård beror på att man inte tar symtomen på allvar.

Vissa patienter tror inte att deras symtom är tillräckligt allvarliga för att de ska ringa ambulans, det har tidigare forskning visat berättar Carolin Nymark i pressmeddelandet från European Society of Cardiology.

– Andra tror att intensivvårdsavdelningarna är stängda på natten, kanske för att de inte tänker klart under en sådan här händelse, säger hon.

Vanliga symtom på hjärtinfarkt är bröstsmärtor eller obehag i bröstkorgen. Men man kan också få en hjärtinfarkt utan några som helst smärtor. Många upplever bara svaga smärtor och illamående, yrsel, obehagskänsla, kallsvett.

Läs mer: Symtom och tecken på hjärtinfarkt

Annons
Annons

Här är typiska symptom för en hjärtinfarkt under utveckling

 • Smärtor, tryck eller annat obehag i bröstet som håller i sig flera minuter. Beskrivs ofta som åtkramande, tryckande eller stramande. Smärtan är ofta lokaliserade till bakom bröstbenet men kan också kännas i andra delar av bröstkorgen och utåt mot rygg, hals, nacke och armar.
 • Smärtorna är ofta starka och lindras inte av vila eller nitroglycerin.
 • Illamående och kräkningar förekommer.
 • Oförklarlig andfåddhet, yrsel.
 • Oförklarlig svettning, upplevs som "kallsvett".
 • Halsbränna eller obehag från magen.
 • Ryggsmärtor.

”Ring på hjälp direkt”

En annan röd flagga skulle alltså kunna vara att man blir handlingsförlamad och har svårt att reagera normalt på sina symtom, enligt Carolin Nymark.

– Om du har symtom som skulle kunna vara orsakade av en hjärtinfarkt ska du inte ignorera dem. Ring på hjälp direkt, säger hon i pressmeddelandet från European Society of Cardiology.

Annons
Annons

 

  Källor

 • European Society of Cardiology - https://www.escardio.org/The-ESC/Press-Office/Press-releases/You-re-having-a-heart-attack-Why-not-ask-for-help
 • Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7231962

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu