Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Händerna avslöjar risken att dö

Vårt handgrepp säger mer om vår framtida hälsa än blodtrycket. Ett svagt handgrepp kan kopplas till både sjukdom och död, enligt en flernationell studie.

Publicerad den: 2015-05-18

Annons

Det är tidskriften The Lancet som har publicerat den nya studien, som betonar att hälsan sitter i händerna. Forskningen visar att det finns ett samband mellan handgreppets styrka och risken att drabbas av sjukdom och död.

– Läkare och annan sjukvårdspersonal kan mäta handgreppet för att identifiera patienter som lider av svåra sjukdomar, som hjärtsvikt eller stroke och som löper stor risk att dö av dessa sjukdomar, säger Darryl Leong, kardiolog och biträdande professor vid Michael G DeGroote School of Medicine i Kanada, till Dagens Nyheter.  

I undersökningen ingick cirka 140 000 vuxna från 17 olika länder. Samtliga deltagares handstyrka uppskattades med en så kallad handgreppsdynamometer. Alla följdes under fyra år i snitt.

Annons
Annons

Svagt handgrepp kopplat till stroke

Forskarna kunde se att en försämring av händernas styrka med fem kilo ledde till en ökad risk att dö, oavsett orsak, med 16 procent. Risken att avlida i hjärtkärlsjukdom ökade ännu lite mer, till 17 procent. De kunde också se att risken för hjärtinfarkt och stroke steg med sju respektive nio procent. Forskarna påpekar att sambandet fanns kvar även efter att man tagit hänsyn till faktorer som ålder, fysisk aktivitet eller utbildningsnivå.

Professor Avan Aihie Sayer vid University of Southampton har inte själv arbetat med den aktuella studien, men säger att det inte finns någon tvekan om att handgreppet kan förutsäga en för tidig död. Han påpekar även att handgreppet tycks vara en bättre markör för vår hälsa än exempelvis blodtrycket.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.