Håll ditt kolesterol i schack med hjälp av nypon


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-01-26
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Vill du få ordning på både kolesterol och blodtryck? Nypon kan vara det som håller hälsan i schack. Detta enligt en studie från Lunds universitet, skriver dn.se.

Kopplingen mellan de stora folksjukdomarna hjärt-kärlsjukdom, fetma och diabetes är stark och forskning pågår på alla fronter. Aktuella studier visar att nypon påverkar både kolesterol och blodtryck i rätt riktning.

På Lunds universitet har det gjorts en studie på möss som fått en hög dos koncenterat nyponpulver i maten och resultaten visar att pulvret reducerade viktuppgång och att redan feta möss fick ner i vikt. Mössen fick även lägre blodsocker, mindre fett i levern och lägre kolesterolnivå.

Cecilia Holm, professor i molekylär cellbiologi, som lett studien tillsammans med kollegor fann resultaten så pass intressanta att de beslöt sig för att genomföra motsvarande studie på människor. Med hjälp av Skånes universitetssjukhus rekryterades 28 friska personer men med kraftig övervikt. De hade i genomsnitt ett BMI på 35.

Forskarna framställde två drycker, en nypondryck och en kontrolldryck baserad på äpple. Studien pågick under två sexveckorsperioder där personerna ena perioden fick dricka nypondrycken för att sedan byta till kontrolldrycken. Vikt och blodtryck mättes i början och i slutet av respektive testperiod.

– Vi såg inga effekter på viktminskning som i våra tidigare studier med möss, och inte heller på blodsockret. Däremot såg vi en sänkning av LDL-kolesterol, det ”onda” kolesterolet, och en sänkning av blodtrycket. Det är naturligtvis resultat som är intressanta när vi diskuterar hjärt-kärlsjukdom, inte minst när det gäller förebyggande åtgärder, säger Cecilia Holm.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-05-10 13:00 (5 år sen)

    Det var intressant, att nypon sänker kolestrolhalten i blodet. Finns det nyponpiller att köpa på apoteket eller räcker det med att dricka ett glas nyponsoppa varje morgon.

    Väldigt många patienter är extremt allergiska mot allt vad statiner heter, även jag, därför satte min nya hjärtläkare mig på havregrynsgröt varje kväll med rårörda lingon. Om det sänkt kolestrolnivån i kroppen vet jag inte ännu. Det som förvånar mig är att jag tillåts äta rårörda lingon som innehåller K vitamin när jag går på Waran.


Annons
Annons
Annons