Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Grönsaker och fett kan skydda mot hjärtsjukdomar

Annons

Feta mjölkprodukter, mycket frukt och grönt minskar risken för hjärtinfarkt, visar en ny svensk studie. Totalt medverkade 1 752 män på den svenska landsbygden i studien. De fick beskriva sina kostvanor vid studiens början, och forskarna följde sedan upp hur många som drabbades av hjärtinfarkt eller avled under tolv år.

Studieresultaten visar att 138 män avled eller vårdades på sjukhus på grund av kranskärlssjukdom under studieperioden. Forskarna kom fram till att ett dagligt intag av frukt och grönsaker var kopplat till lägre hjärtrisk hos de män som också konsumerade feta mjölkprodukter. Fullkornsbröd eller fisk två gånger i veckan tycktes däremot inte påverka risken för hjärtsjukdom.

Annons
Annons

Det finns en vedertagen hypotes om att fet mat ger högt kolesterol som ger hjärtinfarkt, men enligt Sara Holmberg, läkare och forskare vid FoU-centrum i Landstinget Kronoberg, är det en tes som aldrig blivit bevisad. Enligt TT visar studien även att bland dem som inte åt frukt och grönt dagligen hade fettintaget inte någon skyddande effekt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons