Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare: Alkohol bra för männens hjärtan

Annons

Att dricka alkohol varje dag minskar risken för hjärtsjukdom enligt en ny spansk studie. Dessutom hävdar forskarna att även stora mängder alkohol har en viss skyddande effekt men det gäller i första hand män. Det är en grupp spanska forskare som gjort en undersökning i Spanien där totalt 15 500 män och 26 000 kvinnor i åldern 29-69 medverkat. Under en tioårsperiod har forskarna följt studiedeltagarna och noterat deras alkoholvanor. Deltagarna delades in i sex olika kategorier, från dem som aldrig dricker alkohol till de som dricker mer än motsvarande en flaska vin om dagen.

Och det forskarna kunnat se är att de män som drack måttliga mängder alkohol minskade risken för hjärtsjukdom med 35 procent, jämfört med dem som inte drack alls. Men kontroversiellt nog kom forskarna även fram till att män i de grupper där alkoholkonsumtionen kan räknas som hög löpte ännu mindre risk för hjärtsjukdomar, hela 50 procent mindre än de som inte drack alls.&nbsp Däremot gäller inte samma resultat för kvinnor. Forskarna tror att skillnaden kan bero på att kvinnor bryter ner alkoholen på ett annat sätt än vad män gör och att hormoner skyddar bland yngre kvinnor.

Annons
Annons

Vad det är som gör att alkoholen tycks ha en skyddande effekt är inte klarlagt men troligen bidrar alkohol till att stoppa så kallat dåligt kolesterol från att byggas upp i artärerna. Men studien får även viss kritik.
– Sambandet mellan alkohol och hjärtsjukdomar är fortsatt omdiskuterat, sade den brittiske medicinske professorn Martin McKee till BBC och hoppas att ingen uppmuntras att dricka mer på grund av den aktuella studien.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.