Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förmaksflimmer vanligare hos storväxta män

Annons

Män som i 20-års åldern är storväxta löper ökad risk för att i framtiden drabbas av förmaksflimmer i hjärtat. Det visar forskning från Sahlgrenska akademin. Och desto större männen var desto större var risken att drabbas av förmaksflimmer när de blir äldre.
– Vi kom fram till att det inte spelar någon roll om man är fet eller bara stor till växten. Alla kroppsmått som har med kroppsstorleken att göra visar att man har en association mellan kroppsstorlek och risken att få förmaksflimmer, säger Annika Rosengren som är professor i medicin vid Sahlgrenska akademin och en av dem som gjort studien, till Vetenskapsradion.

Studien visar alltså att det inte&nbspbara handlar om överviktiga. Även långa och kraftigt byggda män hör till den grupp som ligger i riskzonen att drabbas av förmaksflimmer när de blir 60-70 år. Men samtidigt uppmanar Annika Rosengren unga män som gillar att träna att fortsätta med det och inte vara rädda för att bygga för mycket muskler.
– Fysisk aktivitet har väldigt många positiva effekter. En stor kraftig yngling som tränar mycket ska naturligtvis fortsätta med det, säger Rosengren.

Annons
Annons

Förmaksflimmer är den vanligaste störningen av hjärtrytmen bland äldre personer. Och att storvuxna män löper ökad risk för att drabbas beror till stor del på att deras förmak är större och har därmed en tendens att bli mer utspända, vilket i sin tur gör att de inte drar ihop sig som de ska. I framtiden tror forskarna att allt fler kommer drabbas av förmaksflimmer på grund av både vikt och längd ökar bland unga idag.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.