Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler uppmanas att testa sig för gulsot

Annons

Personer som har drabbats av Hepatit C, gulsot, efter att ha fått blodtransfusion före 1992 spårar nu smittskyddsläkare i Stockholm upp. Men från Smittskyddsinstitutets sida vill man ändå att fler ska testa sig eftersom många fall aldrig upptäcks och gulsot idag går att bota. Hepatit C, gulsot, börjar oftast synas efter många år och det är egentligen ett förstadium till skrumplever. Ifjol testade sig omkring 6000 stockholmare som fått blod mellan 1965 och 1991 mot gulsot, och 70 av dessa var smittade. Svenskar som fick blodtransfusion före 1992 kan ha fått Hepatit smitta utan att själva vara medvetna om det. Och trots att många testade sig ifjol kan det enligt landstingets smittskyddsenhet finnas många kvar. Framförallt rör det sig om personer som blev hjärtopererad, eller kvinnor som fick barn och i samband med det fick ta emot blod. Ola Weiland, professor på Karolinska Universitetssjukhuset infektionsklinik, anser att det är viktigt att alla som känner sig oroliga testar sig.
– Har man fått blod före 1992, gå och testa er om ni är oroliga, så får ni svaret. 99 procent är inte smittade, men en procent är smittade och kan vi hjälpa den procenten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.