Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler kvinnor dör i första hjärtinfarkten

Fler män än kvinnor drabbas av hjärtinfarkt, men det är en högre andel kvinnor som dör i sin första hjärtinfarkt. Det visar svensk forskning från Sahlgrenska Akademin.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-14

Annons

– Prognosen för hjärtinfarkt har förbättrats men inte lika mycket för kvinnor som för män, säger Johanna Berg, forskare vid Sahlgrenska akademin till Riksförbundet HjärtLung. 

I avhandlingen har forskarna studerat symtom, dödlighet och prognos vid hjärtinfarkt.

– Av hundra kvinnor som mellan 35 och 55 år som kom in till sjukhus med sin första hjärtinfarkt under perioden 2005-2010, dog fyra inom en månad. Motsvarande siffra för män var två dödsfall inom en månad efter infarkten, säger Johanna Berg.

Annons
Annons

Kort fakta:

  • Varje dag dör 50 kvinnor i hjärt-kärlsjukdom.
  • Ofta uppfattar inte kvinnor att de fått en hjärtinfarkt och tenderar därför att vänta för länge innan de söker akutvård. Symtomen relateras helt enkelt inte till hjärtat, utan man tror att symtomen beror på något annat.
  • Hos alla som drabbas av en hjärtinfarkt är bröstsmärtorna det helt dominerande symtomet. Smärtorna är ihållande, skärande, brännande eller tryckande.
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-02-16 11:11 (10 år sen)

    jag ar 64 ar gammal, forrutom stark smarta i brostet, vilka andra symptomer visas up for hjart infrakt


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.