Fler får hjärtinfarkt under kalla dagar

Olika väderförhållanden kopplas nu ihop med risk för hjärtinfarkt. Risken för hjärtinfarkt ökar vid dagar med kallare temperatur, lägre lufttryck, höga vindhastigheter eller färre antal soltimmar, visar en ny nationell studie.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Studien inkluderar över 274 000 hjärtinfarkter som inträffade i Sverige från 1998 till 2013, vilket samkördes med väderdata från SMHI.

– Det har pratats om hjärtinfarkt och den eventuella kopplingen till väder i nästan 100-års tid. Det slog oss att vi har en unik möjlighet att undersöka detta i Sverige eftersom vi har ett kvalitetsregister, SWEDEHEART, som innehåller data om samtliga hjärtinfarkter i Sverige sedan 1998, och vi har väderdata från SMHI. Så vi samlade ihop detta och undersökte om det finns en koppling, säger David Erlinge, överläkare i kardiologi på Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Han har lett studien tillsammans med Moman A. Mohammad, läkare på Skånes universitetssjukhus och doktorand vid Lunds universitet.

Annons
Annons

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

De bör undvika att gå ut när det är riktigt kallt

Resultaten finns nu publicerade i den medicinska tidskriften JAMA Cardiology. Där framgår att det finns en tydlig koppling mellan risk för hjärtinfarkt och dagar med kallare temperatur, lägre lufttryck, höga vindhastigheter eller färre antal soltimmar.

– Vid de här förhållandena ökar risken för hjärtinfarkt och den starkaste associationen observerades vid lägre lufttemperatur. Risken var 14 procent högre att drabbas av hjärtinfarkt vid 0 grader än vid 20 grader, säger David Erlinge.

Han uppmuntrar därför patienter med hög risk för hjärtinfarkt, såsom äldre personer som haft hjärtinfarkt tidigare, att hålla sig inomhus när det är riktigt kallt, eller åtminstone klä sig ordentligt så de inte kyls ner.

Annons
Annons

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.med.lu.se/nyheter/181026_hjaertinfarkt
  • JAMA - https://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/2706610

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-10-29 18:25 (3 år sen)

    Det stämmer säkert, att kölden inverkar på hjärtat. Min fråga: Är det inte samma problem med plus grader över 25 grader Celsius. Det är ej hälsosamt för personer med hjärtproblem.