Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fibrer bra för hjärtat

Hjärtat mår bra av fibrer, inte minst för dem som redan drabbats av hjärtinfarkt. Att äta fibrer ökar chansen att fortfarande vara vid liv nio år efter hjärtinfarkten.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-04-30

Annons

Det är forskare vid Harvard School of Public Health i USA som har analyserat uppgifter från två större studier med både kvinnor och män som hade drabbats av hjärtinfarkt och som därefter regelbundet hade rapporterat vad de åt via enkäter.

Forskarna hade en uppföljningstid på nio år. Under de åren dog 682 kvinnor och 451 män. Resultaten från analysen visade att det fanns en tydlig koppling mellan chansen att överleva och intaget av fibrer. Den femtedel som åt mest fibrer löpte 25 procent lägre risk att dö, jämfört med den femtedel som åt minst.

Frukt, grönsaker, frukostflingor, bröd och bakad potatis, är alla exempel på livsmedel som innehåller mycket fibrer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-04-30 21:30 (10 år sen)

    Skulle det i princip gå att byta ut hjärtmedicinerna mot bara fiberrik mat?
    Fick hjärtinfarkt maj 2013. Är man 68 år. Attid haft lågt blodtryck och inte överviktig.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.