Färre får hjärtinfarkt under sommarsemestern

En studie från Uppsala och Umeå Universitet visar att dagar då många stressar mycket tycks hänga ihop med antalet hjärtinfarkter över tid. Färre verkar drabbas under semestern medan betydligt fler fall rapporteras under jul


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-10
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Genom att ta del av närmare 160 000 rapporterade hjärtinfarkter kunde forskarna undersöka perioder då människor särskilt verkar uppleva mycket stress och de perioder då många istället tar det ovanligt lugnt.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Utgick från en tydlig stresshypotes

– Det här är den första studien som tittar på dessa kulturellt bestämda tidsperioder i en svensk population med data i toppklass från svenska register. Ovanligt för denna studie är att vi utgick från en tydlig stresshypotes, och att vi undersökte både tidpunkt för symptomstart och tidpunkt för sjukhusinläggning, säger John Wallert, doktorand och psykolog vid U-CARE vid Uppsala universitet.

 Jordbävningar, fotbollsmatcher och måndagar 

– Vår studie lyfter betydelsen av den sociokulturella miljön. Vår miljö innehåller stressorer för biologiskt fungerande och som även förefaller kunna trigga hjärtinfarkter. När vi länkar data för temperatur, luftförorening, utlandsresande, och statistiskt kontrollerar för dessa kvarstår ändå huvudresultatet.

Annons
Annons

Han poängterar samtidigt att resultatet bygger på en observationsstudie med svenska data och att man måste vara försiktiga med orsak-verkan-slutsatser. Tidigare studier har pekat på att såväl jordbävningar som att VM-fotbollsmatcher förefaller kunna trigga hjärtinfarkt, men även att flest hjärtinfarkter sker på måndagar och på morgonen. Stress inför att hasta iväg till arbetet kan således vara en möjlig riskfaktor.

 

 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2017/07/06/farre-hjartinfarkter-under-sommarsemestern/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-07-13 12:56 (4 år sen)

    Förväntat resultat.