Få känner till symtom på blodpropp

Varje timme drabbas en svensk av blodpropp i benen eller lungorna. Men trots att blodproppar skördar fler dödsoffer än våra vanligaste cancerformer har de flesta låg kunskap om symtomen och söker vård för sent.

Publicerad den: 2014-10-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

En undersökning gjord på uppdrag av bland andra International Society on Thrombosis and Haemostasis (ISTH) visade nyligen att bara 10 procent vet hur allvarlig en blodpropp är, och det kan innebära skillnaden mellan liv och död.

– Dödligheten vid en obehandlad propp i lungan är 30 procent, medan den vid optimal behandling endast är fem procent, säger professor och överläkare Peter Svensson vid Skånes Universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Enligt undersökningen känner de flesta inte till symtomen, så som till exempel akut andnöd och smärta vid andning om man fått en propp i lungan. Många som drabbats av propp i benet tror att de råkat stuka foten eller fått en muskelbristning och stannar hemma flera dagar innan de till slut söker vård.

Annons
Annons

– Detta måste vi ändra på, så att fler känner igen symptomen för en blodpropp och kommer snabbare till behandling, säger Peter Svensson.

På Världstrombosdagen den 13 oktober startar en informationskampanj för att fler ska lära sig om symtomen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-10-24 06:43 (5 år sen)

  De står i artikeln om hur viktigt det är att veta symtomen. Ändå står det inte med.

  Får googla vidare.

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-24 06:21 (5 år sen)

  De står i artikeln om hur viktigt det är att veta symtomen. Ändå står det inte med.

  Får googla vidare.

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-24 06:59 (5 år sen)

  De står i artikeln om hur viktigt det är att veta symtomen. Ändå står det inte med.

  Får googla vidare.

 • Avatar Tidigare användare 2015-10-24 06:36 (5 år sen)

  De står i artikeln om hur viktigt det är att veta symtomen. Ändå står det inte med.

  Får googla vidare.

 • Avatar Tidigare användare 2015-04-29 15:15 (5 år sen)

  jag har haft propp i benen nu snart 6 månader . och gick innan runt 6 veckor med proppen utan att nån läkaren upptäckte det alls . till slut vägrade jag gå ut från orto rumet att ni får fan ge er och hitta vad har jag för fel . och då hittades den . fick det efter olyckan . käkade först waran i 3 månader sen besök till läkaren där innan fick jag veta att pk va 1.3 även att jag har ätit 3 månader . sen blötligt höjdes till 4.6 nu strax innan slutet är det igen 1.7 . men min undrar är . att hela den tiden har min fot ändrat färg när jag stå på den utan strumpa har berättat det 100 gången till läkaren men där fick jag svar att kanske är det si eller så . inte nån undersökning gjordes . nu frågade när jag bokade en tid hos läkaren igen att skulle va bra att ni ta närmare titt .. fick jag höra att akuten ska göra det fast akuten säger att mottagning ska göra det .. alltså och så går jag foten lila och äter waran ... ska det va så ????

 • Avatar Tidigare användare 2014-10-12 12:52 (6 år sen)

  Saknar information om DVT i armen.

 • Avatar 2014-10-11 15:28 (6 år sen)

  Undrar om det kan vara så att blodpropp i benet kan missas trots röntgen? Kan man gå med en propp i benet o det liksom avstannat men kvar i ett "fryst förlopp"..
  Har undersökt mitt ben. De hittade inget sa de, men fick varan spruta "för säkerhets skull". Jag har en ständig svullnad i vänster ben, främst strax ovanför knät ...(som förövrigt har gammal skada o saknar korsband o ledband-diagnosernat atros endast i det knät)...o neråt ut över vristen o slutar strax efter där tårna tar vid. Vristen är särskilt svullen. Låter säkert konstigt o det är alltid svårt att veta hur man beskriver på bästa sätt. Mitt andra ben är inte på samma vis. Tilläggas ska också att båda fötterna har blivit riktigt hårt stampade vid misshandel. Vid röntgen kan man se förhårdnader som visar läkt brott av ben i fötterna. Då en spricka röntgas syns det inte på plåtarna om spricka är "färskt" då det röntgas..

 • 20130303083842
  2014-10-11 11:51 (6 år sen)

  Har haft två DVT i samma ben. Bra beskrivning av symptomen. Men en sak som jag skulle vilja komplettera diskussionen med är hur man beter sig efteråt. Själv gick jag mycket för det gjorde inte så ont och det förvärrade muskel och klaffskadorna så nu har jag - efter 6 år - fortfarande svårt att gå.
  Tyvärr läser väl ingen av redaktörerna våra synpunkter men upplysningen kanske hjälper någon.

 • Avatar Tidigare användare 2014-10-11 09:43 (6 år sen)

  Ensidig bensvullnad. Ensidig smärta vad/lår. Värmeökning av benet. Rodnad. Ökad venteckning....

  Hade varit bra om ni hade uttökad artikeln med symtom/tecken..
  även om de är 'ospecifika' symtom ge de varningssignalen så människor möjligen tänka söka sig till vård tidigare.

 • Avatar Tidigare användare 2014-10-11 09:24 (6 år sen)

  PRECIS...Föga logiskt att inte tala om dem just här!


Annons
Annons
Annons