Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Elstötar kan hjälpa förlamade att gå

Annons

Elstötar kan bli ett nytt sätt att lära halvsidigt förlamade att gå, enligt ny forskning. Det är danska forskare som har utvecklat metoden och de hoppas att den i framtiden ska kunna hjälpa strokepatienter. Tanken med den nya metoden är att med elstötar i foten utlösa patientens ryggmärgsreflexer, som gör att många muskler aktiveras samtidigt. Professor Ole K Andersen menar att det är viktigt att komma i gång relativt snart efter hjärnskadan, eftersom det då finns bäst förutsättningar för att lära de riktiga gångrörelserna.
– Man kan säga att den intakta delen av nervsystemet kompenserar för den bristande hjärnkontrollen, säger han till Videnskab.dk.

Stötarna som ges är upp till 200 volt, men varar bara i 20 millisekunder. Behandlingen gör ont till en början, men avtar efter ett tag. Men&nbspsamtidigt är det en indikation på att metoden bara går att använda under en period. Hittills har metoden med elstötar bara testats på enstaka patienter, men snart inleds en studie på 20 till 30 patienter och där hoppas forskarna få svar om metoden ger bestående effekt efter avslutad behandling.

Annons
Annons

Ytterligare en metod som är under utveckling är att ge starka magnetimpulser mot skallbenet. På det sättet har man lyckats få hjärnvävnad att reagera och därmed fått armar och ben att röra på sig.
– Det handlar om att på olika sätt sparka i gång hjärnan, berättar Andreas Ter&eacutent, professor i strokemedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till TT.

Enligt Andreas Ter&eacutent är det vanligt att nya rehabiliteringsmetoder har framgång till att börja med, vilket han bland annat tror beror på att det läggs ner så mycket energi på försökspersonerna. – Sedan återstår det att se om de håller i vanlig, grå vardag, när många ska tillämpa den.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.