Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ditt blodtryck påverkar ditt minne


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-23

Annons

Under en tioårsperiod har forskare följt 5000 personer för att bland annat kontrollera minne, förmåga att resonera och ordförråd, skriver SVT Vetenskapsnyheter.

Forskarna gjorde en utvärdering på deltagarna där de bland annat mätte kolesterolvärden, blodtryck, eventuella sjukdomar och rökvanor. Utifrån de just nämnda faktorerna kan läkare göra en bedömning av hur stor risken man har att utveckla hjärt- och kärlproblem.

Forskarna kunde utifrån studiens resultat se att de som löpte störst risk för hjärt-och kärlsjukdomar var också de som fick störst problem med minne, tal och andra kognitiva funktioner.

– Det här är ytterligare ett bevis på vilken roll hjärt- och kärlproblematiken spelar för våra kognitiva funktioner och att detta startar i medelåldern, säger studiens författare Sara Kaffashian vid French National Institute of Health &amp Medical Research i Paris.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons