Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Diabetesutredning vid hjärtinfarkt kan förhindra återfall

En ny studie visar att högt blodsockervärde vid insjuknande i infarkt ökar risken för att råka ut för ytterligare en hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt. Därför menar forskarna att diabetesutredning och behandling nära inpå hjärtinfarkten skulle kunna förhindra återfall och död i hjärt-kärlsjukdom.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-05-25
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Diabetesutredning vid hjärtinfarkt kan förhindra återfall
Annons

Genom att följa upp hjärtinfarktpatienter från kvalitetsregistret Swedeheart kunde forskarna se vilka som drabbats av en ny kardiovaskulär händelse inom ett halvår. Resultatet från studien, som genomförts med stöd av Hjärt-Lungfonden, visade att höga blodsockervärden vid insjuknandet i infarkt ökar risken att inom kort drabbas av en ny hjärtinfarkt, stroke eller hjärtsvikt.

Tidigare diagnos och behandling för typ 2-diabetes

För att identifiera dem som är i behov av förebyggande behandling skulle diabetesutredning vara till stor hjälp, förklarar Viveca Ritsinger, forskare vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.

– Det här är en viktig pusselbit i forskningen om diabetes.Om vi redan i samband med en hjärtinfarkt upptäcker tidigare okänd diabetes eller ett förstadium till diabetes så skulle man kunna sätta in preventiv behandling och på så sätt sannolikt kunna förhindra en ny hjärt-kärlhändelse i närtid, säger Viveca Ritsinger i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

  Källor

 • Hjärt-lungfonden - https://www.hjart-lungfonden.se/sjukdomar/hjartsjukdomar/diabetes/diabetesutredning-vid-hjartinfarkt-kan-minska-nya-hjart-karlhandelser/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2020-05-25 19:04 (4 år sen)

  Varför inte rekommendera ALLA att ha en egen
  blodsockermätare?
  Varför pratas det inte om insulinresistens i media etc?
  Nått vården vill mörka?
  Varför inte prata om prediabetes?

 • Avatar Tidigare användare 2020-05-25 15:53 (4 år sen)

  Enligt min ergarenhet är det metabola förändringar som direkt är orsaken till högt blodsocker. Insulinresrstens och påföljande hjärt/kärlproblem. Tillstånd som kan förebyggas med livstilsförändringar. Men ack så sällan det görs!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons