Därför ska du inte hoppa över frukosten

Brukar du hoppa över frukosten? Då har du troligen också en ohälsosam livsstil och större risk att drabbas av någon hjärtsjukdom, visar en spansk studie.  


Publicerad den: 2017-11-01
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Ett spanskt forskarteam har kartlagt 4000 friska personers matvanor, samtidigt som de har undersökt hur mycket förkalkning det fanns i deras blodådror - något som berättar mycket om hur stor risk de har för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar, skriver forskning.no.

Morgonrutinerna hos deltagarna varierade stort. 27 procent av dem valde en stor frukost som till exempel bestod av kaffe, apelsinjuice, toast med olivolja, tomater, skinka, färsk frukt, spannmål, fullkornskex eller croissanter med sylt.

Majoriteten av deltagarna, 70 procent, åt en mindre frukost. Den kunde bestå av kaffe, juice, frukt, rostat bröd, kex eller något annat bakverk. Tre procent av deltagarna hoppade över frukosten.

Så nu var frågan: Hur påverkar detta risken för att utveckla hjärtsjukdomar hos de olika deltagarna?

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Stor frukost är bäst

 

 

För att ta reda på detta mätte forskarna olika riskfaktorer så som fetma, högt kolesterol, högt blodtryck eller tecken på diabetes. De använde även ultraljud för att leta efter förkalkningar och tittade på om deltagarna rökte, utförde några fysiska aktiviteter och vilken utbildning de hade.

Analyserna visade att de som åt en stor frukost hade bäst resultat. De hade mindre midja och BMI, lägre blodtryck och bättre värden för fett och socker i blodet än vad de som åt lite frukost hade. Mätningarna av förkalkning blodkärlen pekade åt samma håll. 

Annons
Annons

Sämre livsstil

Men analysen visade också att de som skippade frukosten också hade en mer ohälsosam livsstil, dålig kost, drack mer alkohol och rökte mer. De hade i genomsnitt ett högre BMI och rapporterade oftare att de gick på någon diet.

Därför kan man inte riktigt säga vad som ligger bakom: Var det på grund av att de inte åt frukost eller har människor med en ohälsosammare livsstil en tendens till att hoppa över frukosten?

Därför behövs mer forskning på ämnet. Men resultaten ger samtidigt en stark indikation på att en person som skippar frukosten har en ohälsosammare livsstil och har därför också större risk att drabbas av hjärtsjukdom senare i livet.  

  Källor

 • forskning.no - https://forskning.no/mat-og-helse-hjertet-sykdommer/2017/10/bedre-hjertehelse-hos-folk-som-spiste-stor-frokost

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-11-1 15:06 (4 år sen)

  Tack för bra artiklar

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-1 14:19 (4 år sen)

  Fick vatten på min kvarn!

 • Avatar Tidigare användare 2017-11-1 11:24 (4 år sen)

  Missvisande artikel! Man får intrycket att det är frukosten som avgör vilken livsstil deltagarna har. Är övertygad om att man kan ha en mycket god livsstil och samtidigt skippa frukost. Ät frukost så ändrar du automatiskt till en bättre livsstil, vilket inte kan vara fallet. Frukost som den sockerfälla det normalt är borde man istället avråda ifrån.