Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Cancerbesked ökad självmordsrisk

Annons

Risken för självmord bland män som fått diagnosen prostatacancer är oväntat hög, och man kan även se en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Det visar en KI-studie på&nbspsvenska män, och enligt&nbspstudieresultaten&nbspär risken&nbspsom störst veckan efter diagnos.
– Vår studie belyser vikten av ett snabbt och bra psykosocialt omhändertagande i samband med diagnosen, säger forskaren Katja Fall vid institutionen för medicinsk epidemilogi och biostatistik, till Svenska Dagbladet.

Studien bygger på registerdata från totalt 170 000 män som fått diagnosen prostatacancer mellan åren 1961 och 2004. Under denna period begick totalt 136 av männen självmord. Dessutom kunde forskarna se att risken för hjärt-kärlsjukdomar ökade runt tiden för diagnos, särskilt bland yngre män, under 54 år. Och veckan efter diagnos var det dubbelt så många som insjuknade som bland den friska jämnåriga kontrollgruppen. En förklaring till detta tros vara den emotionella chock och stress som diagnosen innebär, samt en oro för effekterna av behandlingen.
– För yngre män kan ett sådant besked bli extra kännbart med svåra spekulationer kring förkortad livslängd och förlorad sexuell förmåga, säger Katja Fall, som är en av de ansvariga forskarna bakom studien som publiceras i tidskriften PLos Medicine.

Annons
Annons

Ytterligare en faktor som kan bidra till den påföljande ohälsan är att många män saknar någon att anförtro sig åt efter beskedet. Var femte man har i tidigare studier uppgivit att de saknar någon att delge sina känslor med.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.