Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodtryckskontroll på tonåringar?

Om en ung vuxen har ett blodtryck som ligger i den högre delen av normalspannet verkar det öka risken för hjärtproblem i medelåldern, enligt en ny amerikansk studie. Det öppnar för frågan om blodtryckskontroller ska införas redan under tonåren.

Publicerad den: 2015-06-29

Annons

Studiens forskare menar att resultaten stödjer att man redan tidigt i livet bör minska riskfaktorerna för hjärtkärlsjukdom, exempelvis genom att hålla sig fysiskt aktiv. Det är även viktigt att unga vuxna erbjuds en långsiktig kontroll av blodtrycket. 

I den amerikanska studien deltog 2 479 personer som var mellan 18 och 30 år. Efter 25 år hade deltagarna med ett högt kumulativt blodtryck en ökad risk att få vänsterkammardysfunktion – ett tidigt tecken på hjärtsvikt. Dessutom var vissa ekokardiografivariabler, som mäter vänsterkammarfunktionen, förändrade hos några av dessa deltagare.

Under hela uppföljningstiden var personernas blodtryck inom normalspannet, det högsta blodtrycket som uppmättes under studiens gång låg på cirka 122 mmHg i systoliskt tryck och strax under 80 mmHg i diastoliskt tryck. 

Annons
Annons

Unga med fetma löper större risk för hjärtkärlsjukdom

– Resultaten lyfter frågan om huruvida monitorering av blodtryck ska börja redan i tonåren, särskilt för unga med fetma, säger Valentin Fuster, chefredaktör för tidskriften, i ett pressmeddelande från American College of Cardiology rapporterar Dagens Medicin. 

Studien är publicerad i tidskriften The Journal of American College of Cardiology.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.