Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blodfettssänkande statiner till friska kritiseras

Annons

Behandling med blodfettsänkande statiner visade sig vara gynnsamt och minskade halterna av en viss inflammatorisk markör i blodet hos personer utan hjärt-kärlsjudkom, i den så kallade Jupiter-studien som presenterades i mars år 2008. Behandlingen skedde med Astra Zenecas preparat Crestor. När studien kom blev läkare världen över genast flitigare med receptblocken. I Sverige såldes 10,7 miljoner dygnsdoser av Crestor i fjol, vilket nästan är en fördubbling jämfört med 2007, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Nu menar dock en forskargrupp, ledd av Michel de Lorgerol vid Universit&eacute Joseph Fourier, att studien var snedvriden och pekar bland annat på att sponsorn hade haft för mycket att säga till om. Forskargruppen skriver i medicintidskriften Archives of Internal Medicine, att flera av artikelförfattarna bakom Jupiter-studien hade egna ekonomiska intressen i forskningen. Sammanfattningsvis menar de att Jupiter-studien inte alls ger stöd för att hjärtfriska personer ska behandlas med statiner. Istället menar de Lorgerils och hans kollegor att livsstilsförändringar helt klart är att föredra, som till exempel rökstopp, motion och Medelhavskost.

Annons
Annons

Johan Bodegård, medicinskt ansvarig för hjärt-kärlområdet inom Astra Zeneca Norden, säger till TT att Astra Zeneca välkomnar kritiken.
– Forskningsresultat är alltid öppna för tolkning. Det är bara bra med diskussion. Men Jupiter är gjord enligt alla vetenskapliga regler och presenterad i New England Journal of Medicine. Där får man inte in studier som är flawed (snedvridna), säger Johan Bodegård till TT.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.