Även äldre har nytta av blodförtunnande läkemedel

Nyttan av läkemedlen är lika stor hos äldre som hos yngre, visar en ny rapport från SBU. Däremot är det viktigt att ansvarig läkare alltid bedömer risken för blödning hos varje enskild patient.

Publicerad den: 2014-11-28
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Blodförtunnande läkemedel ges exempelvis vid förmaksflimmer, stroke eller hjärtinfarkt. Nu har SBU släppt en ny översikt som undersöker om det finns stöd forskningsmässigt att personer över 65 får behandling i form av antikoagulantia och trombocythämmare, alltså läkemedel som hindrar levring av blodet.  

I dag finns få forskningsstudier inom området som fokuserar på äldre personer. Det är även ovanligt med studier på individer över 65 år som tar flera olika typer av läkemedel samtidigt.

Rapporten visar att äldre personer har nytta av blodförtunnande medel vid hjärtkärlsjukdomar, som exempelvis stroke. SBU påpekar att nyttan är lika stor hos äldre som hos yngre, däremot måste ansvarig läkare alltid bedöma risk för blödning hos varje enskild patient. Framför allt när det gäller blodförtunnande medel som exempelvis warfarin.

Annons
Annons

I rapporten nämner man även att det behövs mer forskning om biverkningar och effekter av läkemedlen på äldre. Eventuella risker med behandlingen behöver registreras och analyseras mer noggrant i framtiden.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons