Amning minskar risken för stroke

Mödrar som ammar löper en minskad risk för att drabbas av stroke senare i livet, enligt en ny amerikansk observationsstudie.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-09-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Studien omfattar data från över 80 000 kvinnor. Resultaten, som finns publicerade i tidskriften Journal of the American Heart Association, visar att amning kan ha en skyddande effekt mot stroke. Dock är det oklart vad som ligger bakom den minskade strokerisken.

– Man kan spekulera i att det är andra faktorer än amningen, att amningen är en markör för att man kanske lever lite sundare. Rör på sig mer, kollar sitt blodtryck oftare, säger Erik Lundström, överläkare i neurologi och universitetslektor i Uppsala, till Vetenskapsradion.

En annan tänkbar förklaringen är att det har med hormonerna att göra, menar han.

Annons
Annons

– Vi vet ju att amningen gör att man får lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar. Det finns ett slags samband där, men vi vet inte varför.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Andra faktorer som kan minska risken för stroke

I studien jämförde forskare en grupp kvinnor som fött barn och ammat, med kvinnor som fött barn men inte ammat. Det visade sig att amningsgruppen hade 23 procent lägre risk att drabbas av stroke.

Forskarna såg även att de kvinnor som hade haft en stroke oftare var rökare och hade ett högre BMI. Det innebär att de som inte kunnat eller velat amma kan påverka andra faktorer som också är viktiga för att minska risken för stroke. Det handlar om faktorer såsom att röra på sig 30 minuter om dagen, äta hälsosamt, ha koll på blodtrycket och inte röka, förklarar Erik Lundström för Vetenskapsradion.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7048419

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu