Allt färre dör av hjärtinfarkt

Allt färre européer dör av hjärtinfarkt eller stroke, dock är skillnaderna mellan länderna stora. Sverige är ett av de länder som hamnar bra till i överlevnadsstatistiken, men kanske inte så bra som man kan tro.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-08-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Under lång tid har hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt eller stroke varit den vanligaste dödsorsaken i såväl Sverige som i många andra länder. Men de senaste årtiondena har risken att dö av dessa sjukdomar stadigt minskat i hela Europa.

Trots att fler överlever hjärtinfarkt är skillnaderna mellan de europeiska länderna stora. Risken att dö av kardiovaskulära sjukdomar i exempelvis Ryssland är sex gånger högre än i Frankrike, som är det land som har den lägsta dödligheten av dem alla.

I Sverige är chansen att överleva en hjärtinfarkt eller en hjärnblödning med hjälp av akutvård bland den högsta av alla länder i studien. Men om man tittar på risken att dö av kardiovaskulära sjukdomar över huvud taget så ser läget inte lika bra ut i Sverige jämfört med till exempel våra grannländer Danmark och Norge.

Annons
Annons

– Det finns en geografisk variation i Europa. Dock har jag inte sett några dramatiska skillnader mellan Sverige, Norge och Danmark tidigare, säger forskaren och läkaren Tomas Jernberg vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons