Allt färre dör av hjärtinfarkt

Allt färre européer dör av hjärtinfarkt eller stroke, dock är skillnaderna mellan länderna stora. Sverige är ett av de länder som hamnar bra till i överlevnadsstatistiken, men kanske inte så bra som man kan tro.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-20
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Under lång tid har hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt eller stroke varit den vanligaste dödsorsaken i såväl Sverige som i många andra länder. Men de senaste årtiondena har risken att dö av dessa sjukdomar stadigt minskat i hela Europa.

Trots att fler överlever hjärtinfarkt är skillnaderna mellan de europeiska länderna stora. Risken att dö av kardiovaskulära sjukdomar i exempelvis Ryssland är sex gånger högre än i Frankrike, som är det land som har den lägsta dödligheten av dem alla.

I Sverige är chansen att överleva en hjärtinfarkt eller en hjärnblödning med hjälp av akutvård bland den högsta av alla länder i studien. Men om man tittar på risken att dö av kardiovaskulära sjukdomar över huvud taget så ser läget inte lika bra ut i Sverige jämfört med till exempel våra grannländer Danmark och Norge.

Annons
Annons

– Det finns en geografisk variation i Europa. Dock har jag inte sett några dramatiska skillnader mellan Sverige, Norge och Danmark tidigare, säger forskaren och läkaren Tomas Jernberg vid hjärtkliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons