Vanliga smärtstillande ökar risken för infarkt

Flera av de allra vanligaste läkemedlen mot smärta och inflammation har visat sig öka risken för hjärtinfarkt. Den ökade risken uppkommer redan under första veckan av behandlingen, enligt en ny stor studie.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-10
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Några av de storsäljande preparaten som tillhör samma grupp av smärtstillande läkemedel – NSAID-preparat, har redan belagts med recept eller säljstopp. Men studien visar nu att även de receptfria varianterna som fortfarande finns att köpa i livsmedelsbutikerna också de kan öka risken för hjärtinfarkt.

Övergripande var den ökade risken att drabbas av hjärtattack mellan 20–50 procent om man använde NSAID-preparat jämfört med att inte göra det.

Överraskande resultat

Att riskerna även gäller dessa verksamma substanser är något relativt nytt och de finns många som menar att de olika studier som gjorts inom fältet inte alltid helt stämmer överens och att man därför bör vara försiktig med att dra alla NSAID-läkemedel över en kam. Riskökningen för hjärtinfarkt och andra biverkningar som hjärtsvikt och högt blodtryck ser många mer som dosberoende och hänvisar därefter när det gäller försiktighet.

Annons
Annons

Läs också: Hjärtsvikt - här är symtomen att observera

Såg ökad risk oavsätt dos

Det studien visade var dock att risken för att drabbas av hjärtinfarkt såg ut att öka redan under behandlingens första vecka – oavsett dos. Riskökningen ökade däremot vid högre doser.

Studien publiceras i British Medical Journal. Eftersom den är av observationell karaktär kan man inte dra några slutsatser om orsak och verkan. Men forskarna menar att deras studie är den största granskningen av denna typ och att den är av sådant slag att deras resultat ändå ska vara generaliserbara.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Bosse 2017-05-11 08:59 (8 månader sen)

    OK. Men vilka smärtstillande läkemedel är s.k. NSAID preparat??


Annons
Annons