16-åring skickades hem med svår smärta efter hjärtoperation – avled

En 16-årig flicka skrevs ut två dagar efter en hjärtoperation trots svåra smärtor men föll ihop efter bara ett dygn hemma. Operationen hade skavt hål på kroppspulsådern och flickan avled. Nu anmäler familjen sjukhuset till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Publicerad den: 2014-11-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Det var i våras som det upptäcktes att flickan hade ett hål mellan hjärtats förmak, ett hål som måste stängas. Både flickan och hennes föräldrar önskade att operationen skulle utföras på traditionellt vis genom att bröstkorgen öppnas. Men enligt Länstidningen i Östersund valde läkarna på Skånes universitetssjukhus i Lund en annan operationsmetod, att gå in i hjärtat via blodkärlen, eftersom de ansåg denna metod vara bättre för patienten.

Operationen genomfördes men flickan hade mycket ont efteråt, och förklarade för sjukhuspersonalen att smärtan kom från hjärtat, skriver föräldrarna i sina anmälan till IVO. Hon fick förklaringen att det var muskelvärk. Två dagar efter operationen skrevs hon ut och sattes på en sexton timmar lång tågresa med tre byten hem till Jämtland. Efter bara ett dygn hemma föll flickan ihop. Återupplivningsförsök gjordes men den del som satts in för att täta hjärtat visade sig ha skavt hål på kroppspulsådern. 16-åringen avled.

Annons
Annons

Föräldrarna anser att kirurgen ”genom oaktsamhet och nonchalans” orsakat deras dotters död. I sin anmälan till IVO skriver de att kirurgen inte följt riktlinjerna kring operationen och inte brytt sig om flickans svåra smärtor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-01-31 12:05 (5 år sen)

    Detta är ju gräsligt. Vad sa läkaren till sitt försvar? fy vad hemskt


Annons
Annons
Annons