Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Symtom och tecken på hjärtinfarkt


Uppdaterad den: 2017-02-08
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Hjärtinfarkt
Annons

Hotande hjärtinfarkt (instabil kärlkramp) och hjärtinfarkt

En hotande hjärtinfarkt, det vill säga återkommande kärlkrampsbesvär som utlöses av fysisk ansträngning och som lindras i vila, är tecken på att en hjärtinfarkt är under utveckling. Ju snabbare du kommer under behandling, desto större är möjligheten att läkarna kan förhindra eller begränsa omfattningen av skadan på hjärtmuskeln. En hjärtinfarkt är en varaktig skada på hjärtmuskeln. Den döda muskelvävnaden ersätts av så kallat bindväv. Sådan vävnad har inte förmåga att aktivt dra sig samman. Den delen av hjärtat blir därför försvagad. Om omfattningen av muskelskadan är stor kommer hjärtat att bli allvarligt försvagat.

Annons
Annons

Symtom och tecken på hotande hjärtinfarkt och hjärtinfarkt

En hjärtinfarkt/hotande hjärtinfarkt kan ha olika symtom och tecken. De som drabbas upplever inte samma symtom eller symtom i samma grad. Många hjärtinfarkter är inte så dramatiska som de du ser på tv eller film.

Vanliga symtom på en hotande eller pågående hjärtinfarkt är bröstsmärtor, obehag, i bröstkorgen någonstans. Du kan också få en hjärtinfarkt utan några som helst smärtor. Många upplever bara svaga smärtor, och illamående, yrsel, obehagskänsla, kallsvett. Följande symtom är typiska för en hjärtinfarkt under utveckling:

  • Smärtor, tryck eller annat obehag i bröstet som håller i sig flera minuter. Beskrivs ofta som åtkramande, tryckande eller stramande. De är ofta lokaliserade till bakom bröstbenet men kan lika väl kännas i andra delar av bröstkorgen, även utåt mot rygg, hals, nacke och armar.
  • Smärtorna är ofta starka och lindras inte av vila eller nitroglycerin.
  • Illamående och kräkningar förekommer.
  • Oförklarlig andfåddhet, yrsel.
  • Oförklarlig svettning, upplevs som "kallsvett".
  • Halsbränna eller obehag från magen.
  • Ryggsmärtor.
  • Ångest, oro, dåsighet, slöhet.

Andra tecken på hjärtinfarkt

En hjärtinfarkt kommer vanligtvis plötsligt. Den kan uppstå när som helst – på jobbet eller under lek, medan du vilar eller medan du anstränger dig. Många människor som får en hjärtinfarkt har haft varningssymtom i flera timmar, dagar eller veckor i förväg. Det tidigaste tecknet på en hjärtinfarkt är återkommande kärlkrampsbesvär som utlöses av fysisk ansträngning och som lindras i vila (angina) och som accentuerats under en kortare eller längre tid, så kallat hotande hjärtinfarkt.

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons