Hjärtinfarktspatienter med hund lever längre

Människans bästa vän hunden visar sig ge allt fler fördelar för hundägarens hälsa. Patienter som fått stroke eller hjärtinfarkt, och äger en hund, löper lägre risk att dö under uppföljningstiden. Det visar en ny studie från Uppsala universitet. 


Publicerad den: 2019-10-09
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Hjärtinfarktspatienter med hund lever längre
Annons

Forskare har undersökt om hundägare har bättre överlevnad efter en hjärtinfarkt eller stroke, jämfört med patienter som inte ägt någon fyrbent vän. En tidigare studie av samma forskarlag visade 2017 att hundägande var kopplat till lägre dödlighet rent generellt sett.

Den aktuella studien bygger på data från det svenska Patientregistret tillsammans med Jordbruksverkets hundägarregister och Svenska Kennelklubbens register. Syftet var att ta reda på om hundägande spelade roll för överlevnaden efter stroke eller hjärtinfarkt. Datan togs från patienter mellan 40 och 85 år och som drabbats av stroke eller hjärtinfarkt mellan 2001 och 2012.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Lägre risk för att dö

Resultaten visade att hundägande hade samband med bättre överlevnad i båda patientgrupperna. Den tydligaste effekten hade visade sig för ensamstående patienter som fått hjärtinfarkt. De hade 33 procent lägre risk att dö än de ensamstående patienterna som inte hade hund.

– Vi vet att social isolering och ensamhet är en stark riskfaktor för sämre hälsa och tidigare död. Tidigare studier har visat att hundägare upplever mindre social isolering och har mer interaktion med andra människor. Att ha hund är också en bra motivation för fysisk aktivitet, en viktig faktor i rehabilitering och välmående, säger Tove Fall, veterinär och professor i molekylär epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet som lett studien.

Positiv för människans hälsa- men tänk på hunden

Även fast studiens resultat tyder på att hundägande är fördelaktigt för hälsan behvös det fler studier för att kunna bevisa orsakssambanden. Trots att studien tog hänsyn till annan sjuklighet kan det ha funnits skillnade mellan hundägare och icke-hundägare som studien inte tagit hänsyn till. Det är viktigt att tänka på djurets välbefinnande när man skaffar hund och att man som ägare har bra möjligheter att ta hand om djuret på ett bra sätt.

Annons
Annons

    Källor

  • Uppsala universitet - https://www.uu.se/nyheter-press/nyheter/artikel/?id=13246&area=2,4,10,16,24,40&typ=artikel&lang=sv

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu