Färre drabbas och dör i hjärtinfarkt

Ny statistik från Socialstyrelsen visar att antalet personer som insjuknar och dör i hjärtinfakt i Sverige fortsätter minska. Också skillnaden mellan könen har reducerats över tid.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-17
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Färre drabbas och dör i hjärtinfarkt
Annons

Under de senaste decennierna har en stadig minskning av hjärtinfarkter kunnat ses – både när det gäller insjuknande och dödsfall. Preliminära siffror visar att cirka 24 800 personer insjuknade i hjärtinfarkt år 2018, och drygt 5 800 avled. Det är en minskning med ungefär 35 respektive 56 procent jämfört med motsvarande siffror 2002.

– Det är flera faktorer som ligger bakom den positiva utvecklingen att allt färre insjuknar och dör av hjärtinfarkt. Bland annat beror det på att färre röker och att behandlingen av riskfaktorer såsom högt blodtryck och höga blodfettsnivåer har förbättrats. Det akuta omhändertagandet och behandlingen av dem som insjuknar har också förbättrats, säger Urban Nylén, medicinskt sakkunnig vid Socialstyrelsen.

Allvarliga komplikationer vid typ 2-diabetes: Det här behöver du veta »

Fortfarande vanligast bland män 

Att drabbas av hjärtinfakt är betydligt vanligare bland män jämfört med kvinnor. 2018 var både förekomst och dödlighet drygt dubbelt så hög bland männen. Men även dessa skillnader tycks dock ha minskat.

Annons
Annons

Utöver det visar statistiken från socialstyrelsen också på skillnader i förekomst mellan grupper med olika utbildningsnivå där personer som saknar högre utbildning drabbas i högre grad.

 

    Källor

  • Socialstyrelsen - https://www.socialstyrelsen.se/om-socialstyrelsen/pressrum/press/farre-drabbas-och-dor-av-hjartinfarkt/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu