Därför ökar risken för hjärtinfarkt på julafton

Risken för att drabbas av hjärtinfarkt på julafton ökar med nästan 40 procent. Varför det ser ut som det gör har länge varit en gåta, men nu tror sig forskare på Lunds Universitet närma sig en förklaring.


Lovisa
Publicerad den: 2019-12-23
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Därför ökar risken för hjärtinfarkt på julafton
Annons

Forskare verksamma på Lunds universitet har över tid tittat på 283 000 hjärtinfarkter och med hjälp av datan kunnat se en femton procent förhöjd risk att drabbas av hjärtinfarkt under vekan kring jul. Och på självaste julafton ökade risken ytterligare.

Det har länge funnits teorier kring varför det ser ut som det gör. Framför allt är det de sociala faktorer så som starka känslor med både glädje och sorg man har misstänkt ligga bakom.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Frågor om sex och snöskottning

Men med studien tror man sig nu vara ännu närmare sanningen, detta genom att personer som drabbats av infarkt just på julafton fått svara på frågor gällande den aktuella dagen, frågor som om de skottat snö, haft sex eller på vilket humör de varit. Enkätsvaren analyseras nu och när det är klart kommer forskarna veta mer om vad som utlöser hjärtinfarkterna. 

Annons
Annons

  Källor

 • SVT vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/okad-risk-for-hjartinfarkter-pa-julafton

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-12-26 17:14 (17 månader sen)

  Det var ett magert innehåll. Hade väntat mig lite mer med tanke på rubriken.

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-24 07:25 (17 månader sen)

  Julafton är en dag med mycket förväntningar. Många familjer är splittrade, nära och kära har lämnat. Många är ensamma tom på Jul. Man tänker lätt tillbaka och bryendet är ibland stort och belastande . Kanske blir fokuseringen speciellt stor vid Jul och därför så belastande, och därför också anledning till ökade hjärtinfarkter???? ..medicinen är ibland att bry sig om någon som har det värre, och att försöka uppskatta vad man har, och de som bryr sig och vill än gott!
  Carpe Diem!

 • Avatar Tidigare användare 2019-12-24 06:46 (17 månader sen)

  Artikeln hade rubriken till trots inte mycket att komma med. Frågan om "varför" hänger fortfarande i luften. Obesvarad, inte helt ovanligt.

  God Jul
  önskar hp