Nyhet | Kolesterol

Nya rön kring hjärtinfarkt: ”Hälsosamt liv lika effektivt som läkemedel”

Många hjärtinfarkter hos män kan undvikas med en sund livsstil. Men du behöver inte vara perfekt - det räcker med åtminstone en god vana för att risken för hjärtinfarkt ska minska, enligt en ny svensk studie.

Publicerad den: 2014-09-24
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Tidigare forskning har visat att tre av fyra hjärtinfarkter hos kvinnor kan undvikas om man lever hälsosamt. Men man visste inte om ett sunt leverne skyddar även män från hjärtinfarkter. Men efter att forskare undersökt kost- och motionsvanor hos över 20 000 män i Västmanland och Örebro län fann man en ännu starkare koppling mellan hälsa och en minskad sjukdomsrisk. Hela fyra av fem hjärtinfarkter hos män kan undvikas om man äter nyttigt, motionerar, dricker måttliga mängder alkohol och skippar rökningen, skriver Dagens Nyheter.

– Våra resultat är uppmuntrande. De visar att livsstilsförändringar lönar sig. Mycket talar för att en hälsosam livsstil kan vara lika skyddande som läkemedel, men utan biverkningar, säger Agneta Åkesson, som är nutritionsforskare vid Karolinska institutet, till tidningen.

Men även om man syndar på några punkter är det inte kört. I studien var det bara en procent av männen som följde alla goda vanor. Enligt forskarna minskar risken för hjärtinfarkt med varje god vana du har.

Andel hjärtinfarkter som kan förebyggas med hälsosam livstil
Hälsosam kost: 16 procent
Måttligt med alkohol: 23 procent
Inte röka: 44 procent
Fysisk aktivitet: 64 procent
Hälsosam vikt: 79 procent

Källa: Journal of American College of Cardiology

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons