Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny rapport: Stora skillnader i hjärtvården

Hjärtrapporten 2014 visar på dramatiska skillnader i hjärtvården i landet. Det är framförallt vården efter en hjärtinfarkt som får skarp kritik.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-09-10
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

För åttonde året i rad rankar Hjärt-Lungfonden den svenska hjärtvården på olika sjukhus med hjälp av ett så kallat kvalitetsindex. Resultaten visar på stora skillnader i hjärtvård beroende på var i landet man bor.

I årets bedömning har Hjärt-Lungfonden tagit fram elva olika indikatorer, både för den akuta vården och eftervården. Det kan handla om hur stor andel av en viss patientgrupp som får kranskärlröntgen eller har förbättrat sitt blodtryck ett år efter infarkten. Västerviks sjukhus ligger i topp med 8,5 poäng av 11 möjliga och i botten hamnar Gällivare sjukhus med ynka ett poäng.

Överlag får det akuta omhändertagandet av patienter med hjärtinfarkt ett mycket gott betyg. Men årets rapport visar att bara 12 procent av landets sjukhus når målen för eftervården ett år efter en hjärtinfarkt. Södersjukhuset i Stockholm och Universitetssjukhuset i Örebro är två exempel på stora sjukhus som får noll poäng i eftervården.

Annons
Annons

– Här finns det stora möjligheter till förbättring. Grunden är bättre rutiner på sjukhusen så att man ser att patienterna når behandlingsmålen. Att man inte bara sätter in en medicin, utan också kontrollerar att den har effekt, säger Jan Nilsson, professor i hjärt-kärlforskning vid Lunds universitet.

Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken både i Sverige och i övriga världen. I Sverige svarar hjärt-kärlsjukdomar för 37 procent av alla dödsfall och i Sverige lever cirka 1,4 miljoner svenskar med någon form av hjärt-kärlsjukdom.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2014-09-11 11:09 (9 år sen)

  14-09-10

  Netdoctor.se

  Det är förvisso naivt och obetänksamt av Besima Simek att inte fullfölja sitt redaktionella ansvar genom att underlåta att publicera
  listan över rangordnade sjukhus i fråga.
  Vilka styrfaktorer/överväganden finns som hinder i bakgrunden?

  Vore förvisso värdefullt att få ta del av sakskälet till informationsutelämnandet! Varför?

  När Netdoktor inhämtar uppgifter från berörda patientgrupper lever man i den tron att det sker på ett seriöst sätt!

  För egen del tvekar jag numera att bidra med enkätsvar till er.
  RolandK

 • Avatar 2014-09-11 09:31 (9 år sen)

  Varför visas inte listan på sjukhusen?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons