Nyhet | Kolesterol

Medicin mot blodfett ges till barn


bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-01-14
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

De blodfettssänkande läkemedlen statiner har också börjat förskrivas till barn i Sverige. Det visar en kartläggning som SvD låtit göra. Över 200 barn och ungdomar från fyra till 19 år gamla får dessa preparat och antalet ökar sakta. Avsikten med medicineringen är att minska risken för framtida hjärtinfarkt och slaganfall.

Flertalet statinkonsumenter har för höga halter av blodfetter, kolesterol och de studier som gjorts av statinbehandlingar har nästan alla gällt vuxna. Trots det har engagerade läkare liksom statintillverkande företag pläderat för att statiner ska ges till barn och ungdomar under 18 år.

Den utpekade målgruppen har hela tiden varit unga i familjer som har ärftligt höga blodfett-halter, särskilt av det så kallade onda kolesterolet LDL. Men statinbehandlingar till barn har väckt en upprörd debatt.

Annons
Annons

– Det finns numera en enighet bland berörda läkare att statiner ska ges till barn i dessa familjer med klart höga LDL-nivåer, säger Olov Wiklund, professor emeritus i Göteborg som engagerat sig i dessa frågor i flera år.&nbsp

Innan statiner skrivs ut till barn måste noggranna testningar och individuella riskvärderingar göras.

– Den svåra frågan är om vi ska behandla överviktiga barn med höga blodfetthalter och kanske andra sjukdomssymtom med läkemedel, säger professor Claude Marcus vid Huddinge universitetssjukhus. Det självklara är naturligtvis att först försöka med livsstilsförändringar som ökad motion och bättre kost.

Annons
Annons

De fem vanligaste statinprodukterna är nu godkända för behandling av barn ned till åtta års ålder.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons