Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Kolesterol

Kan vaccin mot kolesterol skydda mot hjärtsjukdom?

Att vaccineras mot kolesterol har nått framgång i studier på möss, då genom att minska fett och förträngningar i blodkärl. Nu ska även människor testas. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-26
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Höga kolesterolvärden kan leda till ansamling av fett i blodkärlen som bildar plack och förträngningar, så kallad ateroskleros eller åderförkalkning, som i sin tur kan leda till stroke.

Personer med höga nivåer av LDL koletstrol orsakat av antingen genetiska faktorer eller på grund av ohälsosam kost och livsstil, har där med betydligt högre risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Som en form av immunterapi har forskare tagit fram ett vaccin som kan minska kolesterolvärden under lång tid. Vaccinet riktar sig mot ett enzym som produceras i levern och som normalt förebygger att LDL kolesterol städas bort från blodet.

Annons
Annons

I studier på möss visar forskare att vaccinet kan blockera enzymets funktion, vilket ökar reningen av blodet från det dåliga kolesterolet och minskar åderförkalkning. I möss med hög kolesterolnivå framkallat av fet kost kunde vaccinet som injiceras under huden minska kolesterolvärde med 53 procent och aterosklerosskador på blodkärlen med 64 procent jämfört med möss som inte vaccinerats.

Studie i människor påbörjad

Efter framgångsrika resultat i djurstudier påbörjades 2015 en studie där också människor fick ta samma vaccin. Främsta målet är här att utvärdera vaccinets säkerhet men även om vaccinet har någon aktivitet i människor. Förhoppningen är att studien blir klar i slutet av 2017.

Dagens behandling av högt kolesterol är främst läkemedel som 

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Hälsa - https://www.dh.se/vaccin-mot-kolesterol-kan-skydda-mot-hjartsjukdom/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons