Forum Kolesterol


kolesterol

Fick provsvar idag, kolesterol lite i överkant, total 5,7. Sjukt orolig. Behöver jag vara det? Läste nånstans att över 6 är för mycket men det kanske har ändrats?

Jag förstår inte varför unga människor frågar här på Nätdoktorn om alla möjliga allvarliga åkommor när det finns experter på akutmottagningar ock vårdcentraler. I alla fall inte till att börja med tills man provat allt, då kan man fråga oss gamlingar  för att eventuellt få reda på andra alternativ.
Apropå Kolestrol. 
Jag har aldrig rökt, supit eller varit överviktig i hela mitt liv. Ej heller varit hos några husläkare. När jag för två år sedan vid 72 års ålder böt hjärtklaff och ett kärl, Inte för att jag hade dåligt flås eller ork utan för att körkortsdoktorn hört ett pipljud på hjärtat. Han remitterade mig till HeartCenter på Kungsgatan där man konstaterade att jag behövde byta hjärtklaff. Ett pår månader senare var hjärtklaffsbytet gjort.
Nu två år senare går jag på blodförtunningsmedicinen Varan och  hjärtrytmsmedicinen Bisoprolol.
Man har testat med alla sorters kolestrolsänkande statinmediciner som finns. Atorvastatin, Simvastatin och nu senast Crestor som gav mig ännu värre biverkningar.Det står i bipacksedeln att man kan få bubblor på blodådrorna likt åderbråck viket jag fick därför går jag inte på några kolestrolsänkande mediciner.
Förmodligen, tack vare det blev jag blind på höger öga. Alla trodde jag hade fått en liten propp TIA som löst upp sig själv, men på strokeavdelningen efter röntgen och annan utredning kom man fram till att min vänsta halspulsåder är förträngd och det renderar i blindhet på ögat mitt emot.
Jag har aldrig beordrats att ta ett kolestrolvärde. Borde inte husläkaren ha ett sådant ansvar så han med jämna mellanrum beordrar ett sådant när jag ändå är där vart 6 vecka för Waranprov.
Det var min lilla historia om kolestrol.


Du behöver inte vara det minsta orolig över ett värde på 5,7. En gång i tiden var riktvärdet 8. Eftersom det då inte således tillräckligt med statiner sänktes värdet till 6 och sedan till 5 och nu till ett riktvärde på 4,5, allt för att sälja statiner och skitprodukter som Bercel.
Det som är viktigt vid test av kolesteorol är vilka värde kolesterolet i sig består av. Du ska be att få värden på triglycerider, HDL och LDL. Viktigast är att få veta storleken på LDL. De ska vara stora. Det är när LDL blir små som de börjar bli illa för blodkärlen eftersom de har lätt för att fastna i blodkärlen då och kan börja härskna och bilda plack. Plack kan klumpa ihop sig och stänga för blodådern där de sitter eller så lossnar de och stänger för där blodådern är lite trängre.
Små LDL får du genom att äta kolhydrater i alla dess former: ris, potatis, pasta, bröd, socker, läsk, öl, frukt m.m. Är du oroliga för ditt kolesterorol fundera då på hur mycket kolhydrater du stoppar i dig. En mogen banan innehåller mer socker än coca cola per 100 gram. Mat typ ägg, smör (riktigt smör), fisk, grönsaker eller ost påverkar ditt kolesterol i positiv riktning; gör LDL partiklarna stora, minskar antalet LDL och ökar antalet HDL och minskar triglycerider.
Bäst om du kan låta en läkare som är insatt ordentligt i kolesterol och hur det ska vara låta ta prov och tolka värdena. Det måste vara en läkare som vet vilka värden som ska analyseras. Skärmmande få läkare känner till det, vilket kan hänföras till att de inte får lära sig så mycket om det under sin utbildning, samt att ganska få läkare ens bryr sig om att vidareutbilda sig.
Du kan även utbilda dig själv genom att söka på kolesterol och läsa allt du kommer över om det. Det finns även bra föreläsningar på Youtube du kan söka efter.


Precis som Göran 2 skriver är det viktigt att göra skillnad på HDL-kolesterol och LDL-kolesterol. Läs mer om de bägge typerna här: https://www.healthexpress.eu/se/hogt-kolesterol/hdl-och-ldl-kolesterol.html

Skriv ett inlägg i diskussionen
Annons
Annons
Annons
Annons